Haptotherapie

meisjeHaptonomie is een mensvisie, het gaat over de ontwikkeling van de mens tot een authentiek, voelend en zelfstandig wezen. Haptonomie begeleidt de mens om met behoud van eigenheid het contact aan te gaan met de ander.

Haptotherapie is een begeleidingsvorm die mensen weer in contact brengt met hun gevoelsleven. Soms is dit afgesloten geraakt door bv. negatieve ervaringen uit de jeugd, door trauma’s of door stress of waar denken, voelen en handelen uit balans is.

Mensen worden als voelers geboren. Als kind staan wij nog helemaal open voor de omgeving en de mensen om ons heen. Positieve en negatieve zintuigelijke ervaringen komen binnen en worden in ons lichaam opgeslagen. Wij ontwikkelen overlevingspatronen omdat wij als kind niet in staat zijn een antwoord te geven op wat ons overkomt. Middels haptotherapie kun je weer voelend worden naar jezelf en de mensen om je heen. Je leert voelen wat jouw lichaam vertelt, is er bv. spanning, onrust en/of emoties als verdriet, angst, boosheid en blijdschap. Maar ook hoe je in relatie staat met andere mensen. Je ontwikkelt bewustzijn over je patronen, wat helpt om in beweging te komen en nieuw gedrag te ontwikkelen. Je leert stappen zetten in de richting waar je naar toe wilt groeien.