Haptotherapie voor volwassenen

Haptonomie is de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven. Het gaat over de ontwikkeling van de mens tot een authentiek, voelend en zelfstandig wezen. Haptonomie begeleidt om met behoud van eigenheid het contact aan te gaan met de ander.

Haptotherapie is de therapeutische toepassing van de Haptonomie waarin het ‘voelend ervaren en beleven’ centraal staat. Het is een begeleidingsvorm die zich richt op “heel de mens” en spreekt het voelen, denken en doen aan.

Mensen worden als voelers geboren. Het tastzintuig is het eerste zintuig dat wordt aangemaakt. Als kind staan wij nog helemaal open voor de omgeving en de mensen om ons heen. Positieve en negatieve ervaringen komen binnen via de tast en worden als gevoelservaringen in ons lichaam opgeslagen. Wij ontwikkelen (overlevings)patronen omdat wij als kind niet in staat zijn een bewust antwoord te geven op wat ons overkomt.

Door haptotherapie kun je weer voelend worden naar jezelf en de mensen om je heen. Je leert voelen wat jouw lichaam vertelt; voelt het strak of ruim, ervaar je spanning of zachtheid, voel je weerstand en onrust of emoties als verdriet, angst, boosheid en blijdschap.

Je leert om met je aandacht naar de signalen van je lichaam toe te gaan en daarbij te blijven en dat wat er in jou leeft erkenning te geven. Daarmee groeit je lichaams- en zelfbesef waardoor je de veiligheid van je eigen lichaam gaat ervaren. Je wordt je bewust van je patronen in denken, voelen en doen. Hoe denk, voel en doe jij? Ben jij geneigd om eerder verdrietig te zijn dan boos? Denk jij in moeilijkheden of mogelijkheden? Kom je meteen in actie of heb je tijd nodig?

Wie en hoe ben jij in relatie met andere mensen? Ben je graag alleen of liever samen? Ben je gericht op de ander en heb je neiging je aan te passen?  Heb je behoefte aan contact maar is het lastig de ander dichtbij te laten komen?

Het bewustzijn over jouw unieke patronen in denken, voelen en doen helpt om in beweging te komen en anders te leren handelen. Je leert stappen zetten in de richting waar jij naar toe wilt groeien.

Lees hier verder over mijn werkwijze