Haptonomische begeleiding voor dansers

Er worden hoge eisen gesteld aan een danser. Het is van belang dat er voldoende talent en fysieke mogelijkheden aanwezig zijn om het dansvak te beoefenen en te groeien naar een hoger niveau. De eigenheid en artisticiteit van de danser is een belangrijk aspect. De fysieke en mentale gezondheid en het in balans zijn van voelen, denken en handelen is van belang voor een danser. Daar kunnen we middels de Haptonomische begeleiding aan werken.

Een danser leert en communiceert met zijn lichaam en door het ‘in beweging zijn’ samen met anderen. Het lichaam is het instrument waarmee een danser zich uitdrukt. Maar luister jij echt naar wat jouw lichaam vertelt? Of gá jij maar door, en ben je gericht op presteren en onderdruk je de signalen die je lichaam geeft om alsmaar je grenzen te verleggen? Of probeer je aldoor te voldoen aan een ideaal? Ben je gevoelig voor het oordeel van de ander? Perfectionisme en het altijd ‘goed willen doen’ geeft spanning en vernauwing in het lichaam en blessuregevoeligheid kan daardoor toenemen.

Durf jij zichtbaar te zijn en met jezelf naar buiten te komen?

Haptonomische begeleiding voor dansers draagt bij aan de ontwikkeling van je eigenheid en ‘eigen kleur’. Door bewust te worden van lichaamssignalen, gevoelens, emoties en eigen gedragspatronen groeit het lichaams- en zelfbesef. Je komt in contact met je voelende vermogens. Als je jezelf hierin kenbaar maakt naar de ander ontstaat er verbinding tussen jou en je omgeving. Deze groei van jou als mens zorgt ervoor dat je gaat voelen wie je bent en wat je wilt zodat je optimaal gebruik kunt gaan maken van jouw eigen talent. Er ontstaat meer vrijheid om helemaal zichtbaar te zijn vanuit jouw eigenheid en kwaliteiten. Het zichtbaar worden met jouw eigen kleurenpalet zal bijdragen aan meer plezier, authenticiteit en professionele identiteit.

Lees hier verder over mijn werkwijze.